Ska jag välja gardiner eller markiser?

populära markiser för dig med smak

Visst är det härligt att hösten är här? Vi kan tända ljus, plocka fram den stickade tröjan och mysa till det lite extra. Även om det är kallare ute är hösten en varm högtid för livet i stort. Så väljer vi att se det iallafall.

Hösten är en ganska mörk högtid, solen syns allt mindre, så är det. Men även det minsta ljus kan lysa upp ett helt rum. Mitt namn är Svetlana Svensson och idag ska jag gästskriva här på A1Arkitekter. Till yrket är jag inredare och proffs på att få den där perfekta känslan i hemmet. Trots att hösten är ganska mörk ska dagens inlägg handla om hur du med markiser kan skärma av ditt hem. Höstsolen lyser trots allt den också, och även om det är härligt att sitta ute med en kopp varm té och en bok i solen, kan det ibland vara skönt att skärma av sig.

Kom in i solskyddets förlovade värld

Det finns en mängd olika markiser och gardiner ute på marknaden och det kan vara svårt att veta vad som behövs. Sen ska vi inte glömma bort den estetiska faktorn, det ska ju vara snyggt också. Den första frågan du behöver ställa dig är huruvida du vill ha en markis eller en gardin? En markis sitter oftast på utsidan och är en förlängning till fasaden, medan gardinen är interiörens väktare. Vilken sida ämnar du att smycka? Kanske båda rentav? Det är ett alternativ många väljer i dagens inredning. More is more, är ett uttryck jag hör allt oftare på mina resor i världen. Jag förstår tänket, men kanske hade jag istället valt en sida och maximerat den.

Eleganta gardiner där solen lyser igenom alldeles lagom mycket.
Gardiner skärmar av när du vill ha det lugnt och skönt.

I två av mina boningshus har jag enbart använt gardiner och beprytt husets utsida med mer sterila medel. Jag gillar hur kargheten möter den varma insidan, det är lite så jag uppfattas bland mina vänner också. Utåt sett är jag brysk, hård, karg, på insidan är jag varm, mjuk och tilltalande.

Markisen – utsidans skyddsängel

Låt oss först förkovra oss lite bland markiser, dessa underbara ting. Det är det första solens strålar möts av. Du kan välja en mängd olika typer där du manuellt vevar upp markisen, där den automatiskt faller ner och även med teknik fälls ner det behövs. Det finns många kompetenta aktörer när det gäller markiser i mitt närområde Kungälv, men även i resten av Sverige. Kontakta gärna butiker innan du köper för att undvika missförstånd och felköp.

Gardiner – insidans väktare

Om du likt jag föredrar en steril exteriör rekommenderar jag att köpa gardiner till insidan. Det är trots allt insidan som räknas och utan gardiner blir det alldeles kalt och tomt. Inred därför med fördel på insidan, komplettera med ett par matchande persienner och signalera “här är jag, och jag bryr mig”. Det är lite som att säga till solen att, “hej, jag älskar dig, men inte i alla lägen, nu behöver jag tid för mig själv”. Armera därför ditt hus med gardiner, och skärma av dig från solen när du behagar. Men var lugn, solen finns alltid där. Det är bara att fälla upp dina gardiner igen.

Två händer med rödmålade naglar drar igen persiennerna för att minska ljusinsläppet.
Skärma av med markiser, gardiner eller varför inte persienner?

Markiser eller gardiner – vad ska jag välja?

Jag, Svetlana Svensson, må vara insatt i ämnet, men vem vore jag om jag bestämde åt dig? Ditt hem är trots allt din själs altare och fasta punkt. Det enda jag kan ge dig är informationen ovan, sedan är det upp till dig att själv bestämma dig. Vem är du och vad vill du få ut? Föredrar du en steril exteriör, ja, då är gardiner ett självklart val. Vill du däremot pryda det yttre för att skyla det inre, kanske ska du då köpa markiser. Eller är det du en “more is more”-person? Ja, då kan du gott och väl maximera din inredning med både markiser och gardiner av kvalitet. Vilken kvalitet bestämmer du själv, men det viktiga är att produkterna är av – just det – kvalitet. För många går miste om möjligheten att ge sitt hem den kärlek det förtjänar. Att välja solskydd är ett gyllene tillfälle att sätta egen prägel.

Tills nästa gång – au revoir.